Landscape and Visual Impact Assessment – Rickmansworth

Landscape and Visual Impact Assessment – Rickmansworth

It is fairly standard for LVIAs to be requested when large structures are built in a rural setting, but not so in suburban areas. SWEL were interested to see why a LVIA had been requested for a project within the M25 and sited within a developed area.

The residential project was unusual in its scale and design, however the building’s novel form, and inclusion of features such as roof top gardens will make an attractive replacement in contrast to the existing industrial buildings.

Many Sensitive Visual Receptors in the Area

Sympathetically Designed

SWELspent 12 hours walking and cycling though the surrounding landscape to establish points of visibility, whether these were from foot paths, roads of one of the 2 no. SSSI sites in the surrounding area.

There are a great number of hedge rows in the area which contribute visual screening and these will be included in the ZTVs.

A ZTV (Zone of Theoretical Visibility) using computer modelling to deduce where the project will be visible from. Typically these a “bare earth” ZTVs which ignore vegetation and built screening. A ZTV which includes vegetated and built screening is far more time consuming to produce which is why they are often omitted from LVIAs, but a vital part of any LVIA.

Wooded Areas reduce Visibility Impacts

Visual and Landscape Environmental Impact Assessment

Leave a Reply